Opinie

De conservatief Plasterk

Ed Brinksma is algemeen en wetenschappelijk directeur van het Embedded Systems Institute.

Leestijd: 3 minuten

100 miljoen overgeheveld van de universiteiten naar NWO, Smart Mix afgeschaft, universitaire toezichthouders de wacht aangezegd. Ronald Plasterk, de nieuwe minister van OCW, maakt duidelijk dat hij de bakens wil verzetten. Niet alleen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, maar ook op zijn andere beleidsterreinen, zoals het lerarenbeleid en cultuur, roert hij zich met verve. En in de wereld van toegepast onderzoek en innovatie speculeren ze natuurlijk ook over de gevolgen van deze wervelwind.

De eerste tekenen zijn negatief. ’Ik ga niet over innovatie‘, heeft de minister laten weten. ’Dat is de verantwoordelijkheid van Economische Zaken‘. De Smart Mix-regeling, de al eerder besproken co-productie van EZ en OCW om topwetenschap met innovatie te combineren, is mede door Plasterk al na één ronde in schoonheid gestorven.

Wat wil de minister wel? Een belangrijke aanwijzing vinden we in het regeerakkoord. Daar staat: ’Daarom wil het kabinet het primaat van ongebonden en zuiver wetenschappelijk onderzoek versterken bij de verdeling van onderzoeksmiddelen; deze moeten terecht komen bij de beste onderzoekers.‘ Deze zinnen zijn natuurlijk door Plasterk zelf geschreven. Meer ruimte voor toponderzoekers is een van zijn speerpunten.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content