Technieuws

De cmos-quantumcomputer komt eraan

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Onderzoekers van de University of New South Wales (UNSW) hebben alle essentiële ingrediënten van een quantumcomputer gerealiseerd in cmos-technologie. Het is de eerste geloofwaardige poging om quantumcomputers op te schalen naar miljoenen qubits, claimt onderzoeker Menno Veldhost, tot voor kort fellow bij UNSW en nu teamleider bij Qutech.

De qubits zijn gehuisvest in een 2d-matrix van kwantumdots op het waferoppervlak, ingebed in een laag silicium die is verrijkt met silicium-28. Dat is de meest voorkomende isotoop van dit element, maar de enkele procenten andere isotopen die in natuurlijk silicium voorkomen, moeten worden verwijderd om quantumberekeningen te kunnen doen. Met uitzondering van de depositie van een (bijna) zuivere laag silicium-28 op de wafer gebruikten de onderzoekers alleen conventionele cmos-technieken om hun quantum-ic te maken.

Zo is de manier waarop individuele ‘qubit-cellen’ worden geadresseerd vergelijkbaar met dram. De circuits voor de aansturing en foutcorrectie kunnen monolithisch bovenop de quantummatrix worden gefabriceerd, of in delen op aparte wafers, om vervolgens op elkaar gestapeld te worden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content