Redactioneel

De blunder van 1997

René Raaijmakers
Leestijd: 3 minuten

Is de opstand van Philips Applied Technologies en TNO Industrie en Techniek de doodsteek voor een High-tech Systems-instituut dat in 2007 het licht moet zien? Uit de discussie en de geluiden die ik oppik, is het vooral TNO Industrie dat zich roert binnen dit initiatief. TNO wijst erop dat de nadruk in het programma moet liggen op de grootste behoefte: een gedegen opleiding voor systeemingenieurs. Het instituut roept het niet, maar het voelt zich klaarblijkelijk bedreigd.

De discussie roept pijnlijke herinneringen op aan 1997. In de lente van dat jaar werd een voorstel voor een technologisch topinstituut Embedded Systemen van HSA (nu Thales), Philips en de TU Eindhoven door EZ naar de prullenbak verwezen. De verontwaardiging in embedded-systemenland was destijds groot, want met dit gebaar keerde Den Haag de Nederlandse investering in R&D voor miljardenmarkten de rug toe. In de jaren daarna werd het formaat van deze blunder duidelijk.

Er bestond onder de indieners van destijds geen volledige overeenstemming over de organisatievorm van een TTI Embedded Systemen. HSA wilde een virtueel instituut, terwijl Philips aandrong op een fysiek onderzoekscentrum. ’De partners gaven in hun respons aan nog geen voldoende eenheid te vormen en waren hierdoor nog niet rijp voor een topinstituut‘, zei directeur Slijp van PA Consulting destijds in het Financieele Dagblad. Overigens werd ook het adviesbureau PA Consulting het nodige verweten. Dat adviseerde namelijk een topinstituut voor metalen, omdat het de FME-bedrijven op één hoop gooide bij ’metaal‘ en niet bij ’elektrotechnische industrie‘, waardoor ’embedded‘ te licht werd bevonden – het kennisniveau van sommige consultants, ook dat is een ander verhaal. Jaren later zei EZ-innovatiedirecteur Kees Vijlbrief in Bits&Chips dat een embedded-instituut in 1997 strandde door de geringe afstemming tussen industrie en wetenschap. Dat was te weinig, oordeelde Vijlbrief.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content