Opinie

De beste drielettertools

Albert Mietus
Leestijd: 3 minuten

Goede software-ingenieurs hebben vaak sterke voorkeuren en communiceren daar fanatiek over. Ook over tools voor versiebeheer, ook wel revisieadministratie of configuratiemanagement genoemd. Ik heb dan altijd drie vragen: wat is de beste tool? Waarom is dat gereedschap het beste? En vooral: waarvoor gebruik je het eigenlijk?

Immers, configuratiemanagement is, volgens de Itil-definitie, zoiets als het bijhouden van wie wat waarom en waar doet. Lees je verder, dan moet die inventarisatie jaarlijks worden bijgewerkt, waarbij je controleert of iedereen die configuratie-items nog steeds gebruikt, je oude items afschrijft en nieuwe toevoegt. In mijn beleving staat dit ver af van efficiënt goede code ontwikkelen.

Voor ontwikkelaars is versiebeheer zoiets als regelmatig alle broncode opslaan, tezamen met meta-informatie: wie heeft wat wanneer en waarom veranderd. En al lijkt dat op bovenstaande Itil-definitie, het is echt anders. Zo is de frequentie veel hoger en bovendien verandert het item: de code. Dat laatste is essentieel. Het gaat niet om het beheren van de code, maar het beheersen van de veranderingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content