Profiel

De afstandsbediening van morgen komt uit Enschede

Nieke Roos
Leestijd: 5 minuten

Afstandsbedieningen zijn niet meer die saaie knoppenkastjes van weleer. Bij Universal Electronics in Enschede werken ze aan de nieuwste generatie, met rf-communicatie, spraakherkenning en artificiële intelligentie.

Alleen in mijn woonkamer liggen er al drie: eentje voor de televisie, eentje voor de geluidsinstallatie en eentje voor de decoder. Vier, als ik die voor de gashaard meetel. Een kwartet afstandsbedieningen, allemaal van een ander merk en geen van alle echte technische hoogstandjes. Ze maken het leven eerder moeilijker dan makkelijker: ik heb ze allemaal nodig, maar ik ben er altijd wel eentje kwijt, en als ik er dan een wil gebruiken, moet ik me vaak in allerlei bochten wringen omdat er iets in de weg staat dat de infraroodcommunicatie blokkeert.

Universal Electronics is al ruim dertig jaar bezig om deze bron van frustratie weg te nemen. Het Amerikaanse bedrijf is groot geworden in universele afstandsbedieningen. Ook die dingen blonken aanvankelijk niet uit in gebruiksgemak: van het toestel dat je wilde bedienen, moest je in een waslijst aan ondersteunde apparaten eerst een code opzoeken, die je vervolgens op de remote control moest intoetsen om de koppeling tot stand te brengen. Daarbij kwam het nog weleens voor dat precies jouw model er niet tussen stond.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content