Kort nieuws

Dataverkeer kan een stuk energie-efficiënter

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Volgens het Greentouch-consortium is er door een combinatie van technieken een enorme efficiëntieslag te maken in het energieverbruik van datanetwerken. Dat is de slotconclusie na vijf jaar onderzoek. Vergeleken met 2010 kan het energieverbruik de komende vijf jaar met 98 procent omlaag, terwijl de datahoeveelheden blijven groeien, stelt het consortium.

Aan het consortium namen 41 partners mee van over de hele wereld, waaronder Imec, Iminds, Surfnet en TNO. Imec richtte zich binnen het project op basisstations voor mobiele communicatie. Het ontwierp een model om het energiegebruik van basisstations te voorspellen, waarbij het rekening houdt met een brede reeks omstandigheden en zowel huidige als compleet nieuwe technologieën. Het model is beschikbaar als gratis online tool waarmee netwerkproviders en onderzoekers netwerken kunnen doorrekenen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content