Technologie

Dag OPV, hallo HOPV?

Paul van Gerven
Leestijd: 5 minuten

Om organische fotovoltaïca (OPV) naar de markt te brengen, kan de lichtabsorberende organische laag misschien beter worden vervangen door een anorganische, zogeheten perovskietlaag. Solliance is een programma gestart om deze hybride organische zonnecel (HOPV) op zijn merites te beoordelen.

‘De zonnecellen die nu op daken liggen, zien er allemaal hetzelfde uit: rechthoekige panelen. Volgende generaties pv-technologie zullen veel meer variatie kennen. In gewicht, vormvrijheid, flexibiliteit, transparantie en zelfs kleur’, zegt programmamanager Ronn Andriessen van Solliance, een samenwerkingsverband van bedrijven en onderzoeksinstellingen dat de tweede golf zonnecellen helpt vorm te geven. Door nieuwe typen zonneceltechnologie rijp te maken voor industriële productie hoopt het de voorwaarden te scheppen om nieuwe pv-markten open te breken – markten waar het nu dominante silicium niets te zoeken heeft.

De belangrijkste kandidaat om de reikwijdte van pv te vergroten, is de dunnefilmzonnecel. Toen Solliance in 2011 van start ging, pakte de alliantie drie verschillende varianten van deze technologie op: koperindiumgalliumselenide (cigs), amorf silicium en organische zonnecellen. Afhankelijk van hoe efficiëntie, levensduur en productiekosten zich ontwikkelden, moest blijken in welke toepassingen elk van de opties het best gedijt. Het zou natuurlijk ook kunnen dat een of meerdere varianten zouden afvallen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content