Daf zet streep door 1275 banen

Reading time: 1 minute

Author:

Als in juni de werktijdverkortingsperiode afloopt, snijdt Daf nog eens vierhonderd banen weg in Eindhoven. Dat meldt Eindhovens Dagblad. Er lag al een aanvraag voor het schrappen van 170 vaste kantoorfuncties. Sinds het najaar moesten ook al twaalfhonderd tijdelijke en uitzendkrachten weg. Ook in Westerlo staan 875 arbeidsplaatsen op de tocht: achthonderd productiebanen en 75 kantoor- en ondersteuningsjobs komen te vervallen. Daarbij kunnen ook driehonderd tijdelijke krachten op zoek naar ander werk.

Door de economische malaise heeft Daf de productie flink teruggeschroefd. Het bedrijf levert nu nog honderd vrachtwagens per dag, tegen 245 een paar maanden geleden. De fabrieken in Eindhoven en Westerlo gingen rond de kerst drieënhalve week dicht. De Eindhovense machines staan ook in de carnavalsweek stil.

VDL heeft gelijk werktijdverkorting aangevraagd voor vijf bedrijven die leveren aan Daf, Scania, Volvo en andere automotivebedrijven in België en Duitsland. Het gaat om de bedrijfsonderdelen Tim (assemblage en metaalbewerking), VDL Container Systemen, VDL Industrial Modules (hoogwaardige systemen voor onder meer de halfgeleiderindustrie), VDL Metaal (constructiewerk en metaalbewerking) en VDS Technische Industrie (plaatpersen), in totaal ongeveer vijfhonderd medewerkers. De omzet in de automotivesector is met meer dan 40 procent teruggelopen, in de truckindustrie zelfs met 85 procent. ’Of alleen werktijdverkorting toereikend is om dergelijke klappen op te vangen, is maar zeer de vraag‘, zegt VDL-topman Wim van der Leegte in Eindhovens Dagblad.