Reading time: 1 minute
Author:
Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) opent donderdag een onderzoeksfaciliteit voor geavanceerde 3d-röntgenbeeldvorming. Hart van dit Flex-ray Lab is een scanner die het onderzoeksinstituut ontwikkelde samen met projectpartners Nikhef, Nikhef-spin-off Asi en UGent-spin-off X Ray Engineering.
Volgens Joost Batenburg, groepsleider Computational Imaging bij het CWI, behoort het apparaat âtot de wereldtop op het gebied van 3d-imagingâ. De machine kan spectrale (âkleurenâ-)scans maken van objecten. Dankzij de realtime dataverwerking en bijsturing levert de scanner bovendien sneller en met minder röntgenstraling meer nuttige informatie op. Nu moeten objecten eerst nog volledig gescand worden en kan het beeld pas na afloop beoordeeld worden.
De projectpartners zien een grote toekomst weggelegd voor de technologie. Naast medische beeldvorming zou deze onder meer ingezet kunnen worden voor kwaliteitscontrole in de proces- of voedingsmiddelenindustrie; de scanner kan bijvoorbeeld achtergebleven botjes in een kipfilet opsporen. Hiervoor wordt samengewerkt met Meyn Food Processing Technology. Ook zijn er samenwerkingen met het Rijksmuseum en Naturalis, waar bijvoorbeeld gekeken wordt naar het opsporen van kleine scheurtjes in een antieke vaas.
De scanner is gebaseerd op een ontwerp van X Ray Engineering en uitgerust met detectortechnologie van Nikhef om spectrale beeldvorming mogelijk te maken. Het Amsterdamse Asi ontwikkelt hardware en software voor dit soort detectoren. Het CWI bracht kennis in rond beeldvormingsalgoritmes, waarmee onder meer de elementen in kaart gebracht kunnen worden.