Technieuws

Cursoraansturing via hersensignalen stukken beter met gepimpt algoritme

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Stanford-onderzoekers beschrijven in Nature Neuroscience een sterk verbeterd algoritme om aan de hand van hersensignalen te bepalen welke beweging een persoon wil maken. Het werk is onderdeel van de ontwikkeling van een hersen-computerinterface om verlamde patiënten een computer te laten bedienen of wellicht ooit een robotarm aan te sturen.

Het algoritme is gericht op metingen van signalen direct in de hersenen – potentiële gebruikers moeten dus eerst onder het mes om een elektroden-array te laten implanteren in de motorcortex, het hersengedeelte dat bewegingen verzorgt. Dit is een nadeel, maar de elektrische signalen die met een eeg aan de buitenkant van de schedel gemeten worden zijn te onnauwkeurig. De Stanford-onderzoekers willen met hun vinding aanhaken op een trial die al loopt in de VS met een permanent implanteerbaar systeem. Hiervoor is wel een gaatje in de schedel nodig, maar geen opening in de huid – de stroomvoorziening loopt via inductie, de communicatie via infrarood licht dat door de huid heen schijnt.

Tot nog toe hebben de onderzoekers hun algoritme echter alleen uitgetest bij resusaapjes. Met een meting van alleen de elektrische pulsen in de hersenen kan het algoritme een computercursor bijna net zo trefzeker aansturen als met daadwerkelijke armbewegingen op ruim driekwart van de snelheid, een sterke verbetering ten opzichte van de gebruikelijke aanpak. Bovendien werkt de methode na jaren nog net zo goed – een belangrijk voordeel, want momenteel is het meestal na een jaar wel bekeken doordat de elektroden verschuiven of de situatie verandert.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content