Achtergrond

Cultuurverschillen bij nearshoring niet triviaal

Danny Fransen, Robert Hoogland
Leestijd: 7 minuten

’Aardige mensen die Roemenen, Dracula is er daar een van‘, luidde een reclamespot tijdens het EK voetbal. Hoeveel weten we nu eigenlijk van nearshorelocaties zoals Roemenië en in welke mate spelen cultuurverschillen binnen de technische automatisering een rol? Danny Fransen en Robert Hoogland van DPS Offshoring gaat in op de culturele dimensies en de bijbehorende verschillen.

Oost-Europese landen zijn al geruime tijd in trek als nearshorelocatie. Denk aan Bulgarije, Oekraïne, Roemenië en Rusland. Veel bedrijven hebben zich ervan weten te overtuigen dat ze de schaarste op de huidige West-Europese arbeidsmarkt kunnen oplossen door het nearshoren van hun activiteiten. De Economische Voorlichtingsdienst (EVD) verwacht voor de IT-branche ook in 2008 weer een stijging van nearshorediensten.

Aanvankelijk was kostenreductie een van de belangrijkste redenen om voor nearshoring te kiezen. In de huidige markt voeren capaciteitsproblemen of het inkopen van specifieke kennis en expertises vaak de boventoon. Een van de belangrijkste hindernissen waarom een bedrijf nog niet aan nearshoring doet, is de veronderstelling dat het verschil in cultuur een obstakel zou vormen. Veel artikelen en culturele bewustwordingstrainingen gaan in op deze problematiek, maar zijn de gewichten die aan deze cultuurverschillen hangen ook valide voor de IT-branche?

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content