Crisis laat zich voelen bij Punch Graphix


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Punch Graphix zag de omzet over het eerste kwartaal met 8,1 procent dalen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In de eerste drie maanden van 2009 zette het bedrijf voor 31,6 miljoen euro om. Grofweg twee derde komt voor rekening van de divisie Digital Printing Solutions en een derde van Prepress Solutions.

De omzet uit serviceactiviteiten daalde met 3,4 procent naar 7,0 miljoen euro. Machineverkopen deden het iets slechter met een daling van 5,8 procent tot 15,0 miljoen. Consumables kreeg de hardste klap, vooral in januari. In februari en maart lagen de inkomsten op dat terrein zelfs hoger dan in 2008. Toch moest Punch Graphix er een omzetdaling van 14,4 procent incasseren. Door financieringsproblemen bij klanten kwam de omzet niet verder dan 9,6 miljoen euro.

Punch Graphix is het grootst in Europa met een omzet van 24,6 miljoen euro.

Geografisch gezien, houdt de omzet in Europa met -3,4 procent redelijk goed stand. Vooral in Azië (-51,7 procent) en Noord- en Zuid-Amerika (-18,0 procent) komt de crisis heel sterk tot uiting.

Punch Graphix heeft een kostenbesparingsplan ingevoerd waarmee de wereldwijde kosten op jaarbasis met minimaal 10 miljoen euro moeten verminderen. ’In het huidige economische klimaat heeft de groep onvoldoende zicht op de toekomst om concrete doelstellingen in de markt te plaatsen‘, zegt Punch Graphix in een persbericht. ’De groep verwacht echter dat zowel de omzet als de nettowinst over 2009 substantieel zal dalen in vergelijking met 2008. De effecten van de genomen kostenbesparende maatregelen zullen pas vanaf het tweede kwartaal 2010 in de cijfers tot uitdrukking komen.‘