Achtergrond

Creatieve industrie kans voor techminnend Nederland

Joost Backus is directeur en oprichter van Notthefly.

Leestijd: 7 minuten

Wat moet ik met de creatieve industrie, zult u denken. Ben ik als ondernemer of ontwikkelaar al niet creatief genoeg? Creativiteit is na Richard Florida‘s ’The rise of the creative class‘ een hype in Nederland. Plotseling afficheren vele steden, opleidingen en initiatieven zich als creatieve bakermat van Nederland. Ze krijgen daarbij steun van de overheid die een duit in het zakje doet om de creatieve industrie te steunen. Wat is de creatieve industrie eigenlijk? Wat heeft het met technologie? En welke kansen kan het bieden?

Creatieve industrie kun je breed of smal definiëren. De Britten hebben er bijvoorbeeld voor gekozen een definitie te hanteren waar ook softwareontwikkeling onder valt. In Nederland is er, zoals vaak, een compromis. Software hoort er niet bij maar gaming weer wel. Dat IT er buiten valt, vind ik goed. Anders zou ook de hele Nederlandse IT zich plotseling gaan profileren als ’creatieve makers‘ terwijl het in veel gevallen om uurtje-factuurtje gaat.

Het Nederlandse Innovatieplatform definieert creatieve industrie als volgt: ’Het omvat de bedrijfstakken die hun oorsprong hebben in de individuele creativiteit, kunde en talent. Bedrijfstakken die de potentie hebben te zorgen voor welvaart en werkgelegenheid door het genereren en exploiteren van intellectueel eigendom. Om dan concreet de bedrijfstakken te benoemen zijn dit de sectoren gericht op zelfstandige, reproduceerbare en grootschalige cultuurgoederen zoals film, muziekindustrie en festivals, radio en televisie, en uitgeverijen, en de sectoren waarbij creativiteit als toegevoegde productiefactor een essentiële rol speelt. Dat is de gehele vormgevingscluster met architectuur, design, games, mode en reclame.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content