Achtergrond

Contextinformatie verbetert identificatie

Bob Hulsebosch, Wouter Teeuw
Leestijd: 5 minuten

We laten steeds meer sporen na: door op internet te surfen, door onze mobiele telefoon te gebruiken, door RFID-labels bij ons te dragen of door ons binnen het blikveld van camera‘s te bewegen. Door de contextuele informatie die dit genereert te gebruiken als aanvulling op de ’klassieke‘ methode van gezichtsherkenning kunnen we de identificatie van personen sterk verbeteren. Bob Hulsebosch en Wouter Teeuw van het Telematica-instituut leggen uit hoe.

Identificatie is het herkennen van een specifiek persoon – van wie de identiteit bekend is – in de menigte. Gezichtsherkenning speelt hierbij een grote rol. Uit camerabeelden leiden we een aantal gelaatskenmerken af, die we vergelijken met profielen in een database. Een match is mede afhankelijk van de tolerantie die we instellen. Bij een strenge instelling, met weinig ruimte voor onnauwkeurigheid, is de kans klein dat iemand ten onrechte wordt herkend (een lage false acceptance rate, of FAR), maar wordt de kans groter dat iemand uit de database ten onrechte niet wordt herkend (hogere false rejection rate, of FRR).

Om dit probleem aan te pakken, heeft het Telematica-instituut een oplossing bedacht die ervan uitgaat dat gezichtsherkenning nooit 100 procent betrouwbaar zal worden en dat een camera slechts één van de vele sensoren is. Traditioneel wordt bij identificatie gebruikgemaakt van maximaal drie mechanismen: biometrie (DNA, gezichtsherkenning, vingerafdrukken), identificatiemiddelen die iemand in bezit heeft (paspoort, pinpas) en controlevragen van wat iemand weet (pincode). Onze oplossing voegt hier een nieuw mechanisme aan toe: iemands locatie. Op basis van contextinformatie berekenen we de kans dat iemand op een gegeven moment ergens is. De crux is dat hoe meer contextbronnen je combineert, hoe betrouwbaarder je iemand kunt identificeren op basis van zijn locatie.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content