Achtergrond

Constant werken aan betere kankerbehandeling

Pieter Edelman
Leestijd: 10 minuten

Het Veenendaalse bedrijf Nucletron is marktleider in systemen voor brachytherapie, radiotherapie op korte afstand voor kankerpatiënten. John Lapré, die het bedrijf leidt, vertelt over de behandeling, de techniek en de ontwikkelingen binnen het vakgebied.

In 2011 telde het Zweedse Elekta, de wereldwijde nummer twee op het gebied van apparatuur om kankerpatiënten te bestralen, 365 miljoen neer voor Nucletron. Een fors bedrag, maar het Veenendaalse bedrijf is dan weer de wereldwijde marktleider binnen een specifieke tak van de radiotherapie: brachytherapie. ‘Zo’n tien procent van de bestralingen wordt tegenwoordig uitgevoerd met brachy’, licht John Lapré toe, die Nucletron – nu een zelfstandige dochter van Elekta – leidt. ‘Meestal wordt het in combinatie gebruikt, met chemo of chirurgie, maar ook met de gebruikelijke bestraling van buiten. Dat is de reden dat we onderdeel zijn van Elekta.’

Het idee achter radiotherapie is dat kankercellen, waarin allerlei processen ontregeld zijn, veel slechter herstellen van verstoringen dan gezond weefsel. Daardoor hebben ze veel meer last van ioniserende straling dan gezonde cellen. Conventionele radiotherapie buit dat uit door de tumor door het lichaam heen te bestralen met een bundel hoogenergetische fotonen of elektronen; de gezonde cellen in de baan kunnen de behandeling relatief goed doorstaan, terwijl de tumorcellen het onderspit delven. Maar toch, het gezonde weefsel is niet ongevoelig voor de straling, en dat kan leiden tot bijwerkingen. Gedeeltelijk wordt dat opgelost door steeds vanuit een andere hoek te stralen, zodat de straling over het omliggende weefsel wordt verdeeld terwijl alleen de tumor de maximale dosis krijgt. Het risico op bijwerkingen begrenst echter de dosis die afgeleverd kan worden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content