Consortium vraagt miljard om files te verkorten met hightech


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Een consortium met daarin onder meer IBM, KPN, Siemens, TNO en Tomtom denkt dat de juiste hightech de files in de Randstad en Noord-Brabant binnen vier jaar kan verkorten naar maximaal drie kilometer. Om de benodigde systemen te ontwikkelen, vragen de bedrijven het kabinet een miljard euro bij te dragen, in ruil waarvoor ze zelfs garant willen staan voor de resultaten. Dat schrijft De Telegraaf. Als het aan de PvdA ligt, meldt de krant, komt minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu over de brug met het geld.

Een van de ideeën van het consortium is om sensoren in te bouwen in het wegdek die de verkeersdrukte registreren en op basis daarvan de optimale rijsnelheid en de snelste route van A naar B berekenen. Automobilisten kunnen deze informatie dan binnenhalen op hun navigatiesysteem of smartphone, zodat ze overal en altijd kunnen beschikken over betrouwbare verkeersvoorspellingen. Als ze hun rijgedrag daar vervolgens op afstemmen, zijn de wegen volgens TNO vijftien procent beter te benutten en worden de reistijden weer beheersbaar.