Conflicten bij Picanol laaien op


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Het is gedaan met de rust bij Picanol. De minderheidsaandeelhouders trekken hun vertegenwoordiger Paul Vandekerckhove terug uit de raad van bestuur. Volgende week op de bijzondere aandeelhoudersvergadering zullen ze felle kritiek geven op de aangekondigde kapitaalverhoging en de hoge beloning die Patrick Steverlynck als uitvoerend bestuurder ontvangt. Dat schrijft De Standaard.

Volgende week woensdag wordt bekend hoeveel de nieuwe aandelen gaan kosten die Picanol uitbrengt. De noodkapitaalverhoging moet 15 miljoen verse euro‘s in het laatje brengen. Steverlynck en Luc Tack, die samen 60 procent van de aandelen in handen hebben, staan in voor die opbrengst. Bij de huidige koers houdt dat echter in dat het aantal aandelen bijna verdrievoudigt. Kleine aandeelhouders die niet volgen, zullen hun belang dus flink zien verwateren.

Een tweede schop tegen het zere been is het salaris van Steverlynck. Als uitvoerend bestuurder ontvangt hij zo‘n 500 duizend euro per jaar. Dat is vergelijkbaar met het loon van topman Chris Dewulf. Delen van de familie Steverlynck krijgen sowieso al jaren het verwijt zich te verrijken aan Picanol. ’Dat Steverlynck nu evenveel heeft, is omdat het management geen bonus heeft gekregen‘, zegt Luc Van Nevel, de onafhankelijke voorzitter van Picanols raad van bestuur. Het Ieperse bedrijf heeft aangekondigd de beloning voor Steverlynck terug te schroeven naar 400 duizend euro.

En dan is er nog een heikel punt: de rol van Luc Tack. Ondanks zijn grote invloed blijft hij achter de schermen zodat niemand precies weet wat zijn intenties zijn. Het gevaar is dat Tack de macht over Picanol volledig naar zich toe kan trekken. Hij en Steverlynck hebben namelijk een voorverkooprecht op elkaars aandelen. De gezamenlijke controle is zo redelijk eenvoudig om te zetten in een monopolie.