Nieuws

Concurrent Cigs en organische PV duikt op

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

In de onderzoekswereld zijn zonnecellen op basis van perovskieten aan een razendsnelle opmars bezig. Binnen een paar jaar is het rendement van cellen op basis van dit type materiaal twee keer over de kop gegaan, waardoor ze zich in één klap tussen bekendere opkomende PV-technologieën als organische en Cigs-zonnecellen nestelen.

Japanse onderzoekers toonden in 2009 het principe aan: een op lood gebaseerd perovskiet is geschikt als pigment in zogeheten dye-sensitized zonnecellen, ook wel Grätzel-cellen. Door microscopische bolletjes titaandioxide te coaten met een schilletje perovskiet verkregen de Japanners een zonnecel met een rendement van 3,8 procent. Heel eventjes maar, want het ding was zo instabiel dat er amper genoeg tijd was om er metingen aan te verrichten.

Daarna bleef het een paar jaar stil rond het onderwerp. Pas vorig jaar verschenen weer nieuwe publicaties van importantie, maar daarna zat de vaart er goed in. Inmiddels zijn er zeker vijftien papers over het onderwerp verschenen. De rendementen liepen daarbij snel op, met een voorlopig hoogtepunt van 15,4 procent. Onderwijl werd ook de stabiliteit verbeterd en de productie vereenvoudigd. Dit razende tempo heeft natuurlijk speculaties uitgelokt dat perovskieten een revolutie in de zonne-energie teweeg gaan brengen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content