Kort nieuws

Computerpionier Gene Amdahl overleden

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Computerpionier Gene Amdahl is afgelopen maandag op 92-jarige leeftijd overleden in een verzorgingstehuis in Palo Alto. Amdahl speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van mainframes en is naamgever van de ‘wet van Amdahl’, die met name in de context van multicoresystemen wordt gebruikt.

Amdahl maakte in de jaren zestig furore als hoofdarchitect van IBM’s System/360-mainframes. Deze lijn introduceerde voor het eerst een abstractie van de cpu-architectuur, waardoor programmatuur niet langer aan een specifieke machine gekoppeld was. Daardoor werd het voor klanten mogelijk om binnen de System/360-lijn te beginnen met een relatief goedkope machine en te upgraden naar een krachtigere mainframe wanneer daar behoefte aan was. Voor IBM werd het de meest succesvolle mainframelijn in zijn geschiedenis. IBM beloonde hem in 1965 met een fellowship.

In 1970 startte hij echter zijn eigen mainframe-bedrijf, Amdahl Corporation, dat de concurrentie met IBM aanging. Amdahl paste als een van de eerste bedrijven large scale integration toe – het grootschalig integreren van functionele componenten op een enkele chip. Daardoor kon het bedrijf kleinere en krachtigere systemen bouwen dan IBM voor dezelfde prijs. In 1975 verscheepte de onderneming zijn eerste machine. Toen Amdahl het bedrijf vier jaar later verliet, had het meer dan een vijfde van de mainframemarkt in handen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content