Your cart is currently empty!
Computerfabrikanten richten vizier op ontwikkelingslanden
Eind maart onthulde Intel de ontwerpen van zijn Community-pc voor India en zijn Edu-wise-laptop voor Brazilië. Daarnaast is de chipfabrikant het ’Ontdek de pc‘-programma gestart om een goedkoop computerplatform te maken voor ontwikkelingslanden. Ook softwaregigant Microsoft heeft deze markt ontdekt. Intels aankondigingen worden gezien als reactie op het One Laptop Per Child-project (OLPC) van Nicholas Negroponte, die met een laptop wil komen voor minder dan 100 dollar.
De OLPC-pc moet de ’digitale kloof‘ tussen ontwikkelingslanden en de westerse wereld overbruggen door de jeugd toegang te bieden tot educatie en te leren omgaan met techniek. Het apparaat is uitgerust met beeldscherm, audio en WLan, maar gebruikt zo veel mogelijk goedkope hardware. Daarnaast is het energiezuinig en via een voetpedaal op te laden. Onder meer AMD, Google en Linux-distribiteur Redhat sponsoren het project. De eerste generatie gaat waarschijnlijk rond de 135 dollar kosten, maar in 2010 moet dat door massaproductie gedaald zijn tot 50 dollar. Begin 2007 moet de levering starten. OLPC heeft zeven miljoen bestellingen van Argentinië, Brazilië, China, Egypte, India, Nigeria en Thailand.
Negroponte stond op het gebruik van open-source software, omdat gebruikers die kunnen aanpassen aan hun wensen en taal en zonder restricties kunnen verspreiden. In vroege gesprekken bood Microsoft aan om een Windows CE-versie voor de laptop te ontwikkelen en de broncode openbaar te maken. OLPC koos echter voor een afgeslankte Linux-uitvoering, onder meer vanwege de grote beschikbaarheid aan ontwikkeltools. Microsoft stelde zich hierna afwijzend op tegenover het apparaat. Bill Gates zei in smalende termen dat het geen echte computer is en internetaansluiting en ondersteuning mist. Hij noemde een aangepaste smartphone met ingangen voor een toetsenbord en tv als alternatief. Begin april werd echter bekend dat Microsoft toch weer samenwerkt met OLPC en een uitgeklede CE-versie gaat ontwikkelen.