Analyse

Complexiteit troef in de automotiveketen

Pieter Edelman
Leestijd: 6 minuten

De trend naar intelligente en autonome voertuigen heeft een forse impact op de hightechsector. Wie zijn de belangrijkste spelers? En hoe past Nederland daarin?

We lezen bijna dagelijks wel iets over de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Een aanzienlijk deel van die berichtgeving gaat over nieuwe partnerschappen en overnames tussen allerhande automotivetoeleveranciers met autofabrikanten en onderling – en nu en dan een samenwerking die uit elkaar klapt. Het is duidelijk: auto’s zijn momenteel hot in de hightech.

Eigenlijk gaat het hierbij niet zozeer om autonome auto’s, als wel om autonomie in auto’s. Ook fabrikanten die geen zelfrijdende wagens ontwikkelen, stoppen hun voertuigen steeds meer vol met intelligente rijassistentie (advanced driver assistance systems of adas) zoals lane keeping, adaptieve cruisecontrol of het lezen van verkeersborden. Truckfabrikanten werken ondertussen aan platooning – het autonoom volgen van een bemande vrachtwagen – en brandstofbesparing door te anticiperen op de wegomstandigheden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content