Achtergrond

CompactPCI Plus: seriële snelheden voor CompactPCI

Barbara Schmitz, Meindert Kuipers
Leestijd: 8 minuten

De parallelle-busgebaseerde CompactPCI-standaard is wijdverspreid, maar niet meer helemaal van deze tijd. De opvolger van CompactPCI is gebaseerd op snelle seriële verbindingen en bestaat uit twee delen. CompactPCI PlusIO is geheel CompactPCI-compatibel en voegt snelle seriële verbindingen toe. Het nog snellere CompactPCI Plus zet de parallelle interface overboord en is volledig serieel. Barbara Schmitz en Meindert Kuipers van MEN Mikro Elektronik doen de nieuwe standaarden uit de doeken.

Twee van de meest succesvolle modulaire systeemstandaarden zijn CompactPCI en VMEBus, beide gebaseerd op een parallelle busarchitectuur. Deze standaarden beginnen echter hun ouderdom te tonen. De afgelopen jaren is de techniek van de parallelle PCI-bus voortdurend aangevuld en vervangen door snelle seriële point-to-pointverbindingen. Voor massaopslag zijn er Sata en Sas, voor communicatie is er USB. Ethernet vindt zijn weg naar netwerken, multiprocessing en veldbussen voor decentrale I/O. Randapparatuur vlak bij de hoofdprocessor wordt dikwijls aangesloten met PCI Express.

Deze interfaces vinden gezamenlijk hun plek binnen een systeemarchitectuur. In veel computers, al dan niet embedded, zitten ze allemaal. Tegenwoordig zijn ze niet meer aangesloten op individuele controllerchips in een busstructuur, maar meestal rechtstreeks beschikbaar op de centrale chipset. Dit verandert de computerarchitectuur van een busgebaseerd systeem naar een stertopologie met seriële point-to-pointverbindingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content