Opinie

Commitment

Ludo Zwaan is eigenaar van Zwalu Training & Advies.

Leestijd: 3 minuten

Onlangs ontving ik mijn mailbox een kleurrijk rapport ’Project- en programmamanagement survey 2012‘ van KPMG. Met veel cijfers, indrukwekkende tabellen en grafieken illustreert dit document interessante informatie over projecten. Een daarvan wil ik eruit pikken. Maar liefs negentig procent van de projecten vallen tegen. Hoe komt het dat projecten vandaag de dag nog steeds te vaak tegenvallen? Dat fascineert me.

Vaardigheden van betrokken actoren – met name de opdrachtgever en de projectmedewerker – spelen in ieder geval een significante rol. Aan meer dan 56 procent van de projectmanagers worden opleidingseisen gesteld, blijkt uit het rapport. Scrummaster en Prince2 zijn de bekendste. Voor opdrachtgevers geldt daarentegen slechts bij twee procent een opleidingseis. Frappant, vindt u niet? De overige 98 procent doet dus maar wat. Of houdt zich afzijdig.

Is actieve betrokkenheid het geheim van succesvolle projecten? Een projectdirecteur in het rapport zegt: ’Zorg voor juiste commitment van alle betrokkenen.‘ Die uitspraak is mij uit het hart gegrepen. Maar hoe stuur je commitment?

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content