Kort nieuws

Commissie adviseert over landelijke onderzoeksfaciliteiten

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

De Commissie Nationale Roadmap Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten heeft zijn advies uitgebracht aan minister Plasterk over investeringen in grootschalige onderzoeksfaciliteiten. De commissie noemt onder meer röntgenfaciliteit XFel en de neutrinotelescoop KM3Net als prioriteit. NanolabNL, de oude Mesa+-faciliteit, staat ook in de lijst maar krijgt geen prioriteit. Ook de Paneuropean Research Infrastructures for Nano-Structures (Prins) van Eniac en het Netherlands Centre for Electron Nanoscopy (Necen) staan op deze plek.

De commissie noemt in totaal 25 grootschalige onderzoeksfaciliteiten die ’van belang zijn voor de vitaliteit en het innovatief vermogen van het Nederlandse wetenschapsysteem‘. Deze faciliteiten zijn te groot om door een enkele universiteit opgehoest te worden. Daarom is landelijke of Europese samenwerking noodzakelijk. Het advies beslaat onderzoeksgebieden van geestes- en maatschappijwetenschappen tot natuur en techniek.

Minister Plasterk geeft dit jaar nog een reactie op het advies.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content