Achtergrond

Commerciële tools of publieke open source geen alles-of- nietskeuze meer

Koen Vervloesem
Leestijd: 8 minuten

Veel bedrijven gebruiken open-source GNU-tools voor de ontwikkeling van embedded Linux-software. Als belangrijkste redenen geven zij de prijs, flexibiliteit en stabiliteit. Gebruikers van commercieel gereedschap wijzen op het gebruiksgemak en de performance van hun tools, maar ook op het voordeel van support door de leverancier. Daarnaast zien we steeds meer wisselwerking tussen beide werelden.

De afgelopen tien jaar is Linux uitgegroeid tot een serieuze business in embedded. Niet alleen in OS-varianten maar ook in hulpmiddelen is er tegenwoordig voor elk wat wils. Aan de ene kant van het spectrum staat de publieke open source, met het Linux-project van geestelijke vader Linus Torvalds en de GNU-toolketen als belangrijkste representanten. Aan de andere kant is er de commerciële software waarmee embedded-zwaargewichten als Montavista en Wind River naar de hand van de Linux-ontwikkelaar dingen.

De Eindhovense softwaredienstverlener Fourtress maakt gebruik van openbare open source, onder meer in een mobiele robot op basis van een realtime Linux-systeem. ’Om niet van commerciële producten afhankelijk te zijn, is publieke open source een weloverwogen keuze geweest‘, verklaart directeur Pim Grol. ’Het voordeel van ’gratis‘ en ’makkelijk aan te passen‘ heeft voor ons de doorslag gegeven om voor de ontwikkelprojecten aan de slag te gaan met Linux.‘

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content