Collectief ontslag bij Option


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

Option moet nog verder snijden in de kosten en schrapt daarom 55 arbeidsplaatsen. Het gaat om een collectieve ontslagronde op het hoofdkantoor in Leuven. Eerder dit jaar maakte de draadloosspecialist al bekend 20 procent te willen besparen op de bedrijfskosten. Op kwartaalbasis zijn die kosten inmiddels met 35 procent gedaald naar 13,8 miljoen euro. Tegenvallende kwartaalcijfers nopen Option opnieuw tot snijden. Verder brengt het bedrijf nog dit jaar zijn R&D-faciliteiten in het Duitse Kamp-Lintfort over naar Leuven. Dat past binnen Options strategie om de aanwezige R&D-capaciteit te consolideren en engineeringopdrachten die geen deel uitmaken van de kernactiviteiten selectief uit te besteden.

Voor het bijkomende besparingsplan voorziet Option ongeveer 7 miljoen euro aan eenmalige herstructureringskosten te moeten afschrijven. Een deel daarvan kan het opvangen met de goedgekeurde kapitaalsverhoging van ongeveer 20 miljoen euro. De rest van de financiële injectie zal Option gebruiken voor de strategische koerswijziging.

Option wil af van ’commoditized hardware‘. Geen USB-modems meer die ze in het Verre Oosten voor een fractie van de kosten kunnen maken, maar een ’volledig geïntegreerd aanbod voor de markten van mobiel breedband‘. Dat betekent een focus op innovatieve en geïntegreerde oplossingen, gebaseerd op software, services en hardware. De verkopers zullen zich dus meer richten op netwerkoperatoren en nieuwe klanten zoals community‘s, content- en serviceproviders en virtuele mobiele operatoren. Voor de divisie rond inbouwmodules wil Option een omslag van de eenvoudige integratie van een module naar het aanbieden van diensten met een hoge toegevoegde waarde. De Leuvenaren voorzien deze oplossingen voor mobiele internettoestellen, e-readers, spelconsoles en digitale camera‘s.

In het derde kwartaal kwam Option tot een omzet van 35,7 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar zette het bedrijf nog een omzet neer van 60,3 miljoen euro. Het is zelfs een significante daling ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar, toen de teller tot 41,3 miljoen kwam. Bovendien moest Option rode cijfers schrijven. Het ging voor 8,9 miljoen euro in de min. Ook vorig jaar moest het al een verlies slikken. Toen bedroeg de schade 2,9 miljoen euro.

Voor de eerste negen maanden van 2009 bedraagt de omzet 127,7 miljoen euro. Dat is ruim een derde minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen Option 197,9 miljoen euro aan inkomsten realiseerde. Ook het nettoresultaat is slechter. Waar het vorig jaar 5,7 miljoen euro in het rood ging, moet het nu een verlies incasseren van maar liefst 25,8 miljoen.