Achtergrond

CMSis, een uniforme interface voor microcontrollers

Reinhard Keil is directeur microcontrollertools bij Arm.

Leestijd: 4 minuten

Het adresseren van perifere componenten is voor elk type microcontroller weer anders. Arm heeft dit probleem aangepakt met zijn Cortex Microcontroller Software Interface Standard (CMSis), een softwarelaag voor Cortex-M-gebaseerde MCU‘s die een uniforme manier biedt om de controller te programmeren en met de periferie te communiceren. Dat maakt zowel software als programmeurs porteerbaar.

De markt voor microcontrollers is een van de meest gefragmenteerde gebieden in de elektronica-industrie. Er zijn vele architecturen in omloop, vaak met een lange voorgeschiedenis. Voor de meeste 8 en 16 bit architecturen is de basis meer dan twintig jaar geleden gelegd. Sindsdien zijn deze platformen veelvuldig aangepast en bijgeschaafd om aan de veranderende behoeften te kunnen blijven voldoen. Soms zijn in de loop der tijd periferiecomponenten zoals coprocessoren toegevoegd om de kleine rekenkracht te compenseren.

Aangezien er geen periferie- en interfacestandaarden beschikbaar zijn, moeten programmeurs steeds opnieuw op zoek naar oplossingen voor in de basis dezelfde problematiek. En steeds weer moet de bestaande software worden aangepast aan de nieuwe hardware. Dit is een flinke hindernis voor objectgeoriënteerd programmeren. Er zijn geen generieke softwarecomponenten zoals die in de pc-wereld gebruikelijk zijn. Hetzelfde geldt voor programmeerstandaarden. Hergebruik van software wordt hierdoor lastig. In plaats daarvan stellen halfgeleiderfabrikanten omvangrijke softwareraamwerken voor nieuwe microcontrollers gratis ter beschikking. Deze zijn net als de microcontrollers doorgaans toegesneden op specifieke toepassingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content