Your cart is currently empty!
CMosis versterkt pixel zowel laag als hoog
De Antwerpse beeldsensorspecialist CMosis heeft een methode ontwikkeld om een zeer hoog dynamisch bereik te halen door elke pixel zowel met een lage als een hoge versterking uit te lezen. CMos-beeldsensoren gebruiken normaliter een vaste versterking, afhankelijk van de hoeveelheid licht. Dat betekent dat in een lichte omgeving de details in donkere gebieden wegvallen en omgekeerd (respectievelijk onderbelichte en overbelichte delen).
De nieuwe sensor maakt het mogelijk om plaatjes te schieten waarbij zowel in de donkere als de lichte delen het contrast bewaard blijft. ’Het idee om een pixel uit te lezen over twee paden is niet nieuw, maar de manier waarop we het doen wel‘, verklaart Tim Baeyens, directeur businessontwikkeling bij CMosis. ’Deze manier is niet per se beter, maar andere manieren zijn gepatenteerd, dus dit geeft ons vrijheid. Onze methode heeft wel een aantal voordelen. De pixel is bijvoorbeeld relatief eenvoudig. En het dynamische bereik is lineair in plaats van logaritmisch, zodat je lokaal altijd goed contrast hebt.‘
Voor elke pixel beschikt de sensor op chip twee versterkers, een voor de lage en een voor de hoge versterking. De twee metingen worden buiten de chip geïntegreerd tot een enkel beeld. CMosis heeft met het principe een beeldsensor gemaakt van 1024 bij 1024 pixels. ’Dat is deels een demonstratie-unit, maar wel een die voor een ruimtevaartapplicatie gebruikt gaat worden‘, zegt Baeyens. Ook andere toepassingen die kunnen profiteren van de beeldsensoren met hoog dynamisch bereik zitten veelal in de wetenschappelijke hoek, zoals fluorescentiemicroscopie en röntgenwaarnemingen. Daarnaast zouden sensoren met deze HDR-technologie kunnen worden ingezet in beveiligingscamera‘s.