Achtergrond

CMosis en de renaissance van een Leica

Joost Backus
Leestijd: 3 minuten

Het Antwerpse CMosis levert de 24 megapixel beeldsensor voor de nieuwste fotocamera van Leica. De samenwerking met de Duitse maker van hoogwaardige optische apparatuur liep gesmeerd.

Na een periode van marktonderzoek en investeerders aantrekken ging CMosis in 2008 echt van start. Sindsdien heeft het Antwerpse ontwerphuis zijn omzet in CMos-beeldsensoren elk jaar verdubbeld. De onderscheidende kenmerken: een global shutter, een andere manier om de pixelmatrix uit te lezen en snelle on-chip AD-conversie die zeer hoge framerates mogelijk maakt.

Tot voor kort bewoog CMosis zich hoofdzakelijk in industriële markten. Eind vorig jaar kwam daar verandering in, toen het een aansprekende samenwerking in de consumentenelektronica wereldkundig mocht maken. Oude rot in fotocamera‘s Leica heeft de Antwerpenaren in de arm genomen om de 24 megapixel CMos-beeldsensor te leveren voor zijn gloednieuwe M-model.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content