‘CMosis dicht bij overname’


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 2 minutes

De verkoop van de Antwerpse specialist in beeldsensoren CMosis is bijna in kannen en kruiken. Dat schrijft althans de Vlaamse krant De Tijd op basis van niet nader genoemde bronnen. De exclusieve gesprekken tussen de aandeelhouders en een overnemer zouden in een dermate vergevorderd stadium zijn dat de deal binnen enkele weken beklonken zou zijn. CMosis is voor een derde het eigendom van het management, onder leiding van CEO Luc De Mey. De rest is in handen van de Vlaamse risicokapitaalschieters Capital-E en PMV en ING België, dat het verkoopproces volgens De Tijd in goede banen leidt. Het management wenst desgevraagd niet in te gaan op de berichtgeving.

CMosis is opgericht in november 2007. De vijf initiatiefnemers – Tim Baeyens, Jan Bogaerts (nu chief scientist), Lou Hermans (COO), Gérald Lepage (senior design-engineer) en Guy Meynants (CTO en R&D-baas) – zijn reeds lang actief in CMos-beeldsensoren. Samen stonden ze aan de wieg van Fillfactory, dat eind 1999 uitspon uit Imec en in 2004 voor honderd miljoen dollar overging naar Cypress Semiconductor. Het matchte echter niet met de Amerikaanse productieprocessen en de marketing verdronk tussen de rest van het assortiment. Teleurgesteld keerden de vijf hun nieuwe werkgever in 2006 de rug toe, om het een jaar later opnieuw te proberen met CMosis. Ook De Mey, hun oude directeur bij Fillfactory, sloot zich aan.

In 2012 vierde CMosis zijn eerste lustrum met een omzet van zo‘n twaalf miljoen euro, ruim veertig keer meer dan vijf jaar eerder. Deze raketstart bezorgde het bedrijf de vierde plek in de Deloitte Technology Fast50 2013, de lijst van vijftig snelst groeiende technologiebedrijven in de Benelux. Dit jaar rondt het inmiddels 55 medewerkers tellende ontwerphuis zelfs de kaap van veertig miljoen. Bijna de helft hiervan is afkomstig uit de samenwerking met de Duitse camerafabrikant Leica.

CEO De Mey verklaarde begin dit jaar al in De Tijd dat CMosis zich in de kijker heeft gespeeld bij verschillende kandidaat-kopers. ’De interesse is hoe dan ook zeer groot. We zijn benaderd door vijf industriële partijen. Spontaan. Die gesprekken lopen.‘ Volgens De Tijd voorziet de aandeelhoudersovereenkomst in een verkoop vóór eind volgend jaar.