Redactioneel

Clemmers dieet

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Leestijd: 3 minuten

Het badpakseizoen is ten einde, maar NXP wil opnieuw een paar kilo kwijt. Wat onder Frans van Houten nog gold als ’het natuurlijke speelterrein‘ van NXP, zij het één bezaaid met hobbels en kuilen, is voor Rick Clemmer overtollig vet. De nieuwe CEO zoekt dan ook een investeerder voor wat ooit de trots van Philips Semiconductors was: tv-chips. De besprekingen met een niet nader genoemde kandidaat zijn inmiddels gestart en moeten ’binnen enkele maanden‘ zijn afgerond.

Met de per saldo verkoop van de mobiele-chipdivisie aan STMicroelectronics nog vers in het geheugen, roept Clemmers afslankoperatie nare herinneringen op. Hoewel financieel geen slechte zet, kostte deze deal menig met de joint venture meeverhuisde NXP‘er zijn baan. Om de synergie te gelde te maken, was het immers een kwestie van tijd voordat de directie van ST-Ericsson het mes in de organisatie zette. Clemmer benadrukt overigens dat hij er deze keer niet op uit is zich helemaal uit de tv-chipmarkt terug te trekken, al neemt hij genoegen met een minderheidsaandeel in het nieuwe bedrijf.

Toch is de motivatie om de tv-activiteiten met een partner te delen vergelijkbaar met de beweegredenen om Mobile in een joint venture onder te brengen. NXP wil door complementaire R&D-competenties, schaalvergroting en een breder portfolio een bedrijf creëren dat sterker is dan het onderdeel waar het uit voortkomt. Je kunt maar beter mede-eigenaar zijn van een gezond bedrijf, dan een slecht renderende tent helemaal zelf runnen, redeneert Clemmer.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content