Clemmers dieet

Reading time: 3 minutes

Author:

Paul van Gerven is redacteur van Bits&Chips.

Het badpakseizoen is ten einde, maar NXP wil opnieuw een paar kilo kwijt. Wat onder Frans van Houten nog gold als ’het natuurlijke speelterrein‘ van NXP, zij het één bezaaid met hobbels en kuilen, is voor Rick Clemmer overtollig vet. De nieuwe CEO zoekt dan ook een investeerder voor wat ooit de trots van Philips Semiconductors was: tv-chips. De besprekingen met een niet nader genoemde kandidaat zijn inmiddels gestart en moeten ’binnen enkele maanden‘ zijn afgerond.

Met de per saldo verkoop van de mobiele-chipdivisie aan STMicroelectronics nog vers in het geheugen, roept Clemmers afslankoperatie nare herinneringen op. Hoewel financieel geen slechte zet, kostte deze deal menig met de joint venture meeverhuisde NXP‘er zijn baan. Om de synergie te gelde te maken, was het immers een kwestie van tijd voordat de directie van ST-Ericsson het mes in de organisatie zette. Clemmer benadrukt overigens dat hij er deze keer niet op uit is zich helemaal uit de tv-chipmarkt terug te trekken, al neemt hij genoegen met een minderheidsaandeel in het nieuwe bedrijf.

Toch is de motivatie om de tv-activiteiten met een partner te delen vergelijkbaar met de beweegredenen om Mobile in een joint venture onder te brengen. NXP wil door complementaire R&D-competenties, schaalvergroting en een breder portfolio een bedrijf creëren dat sterker is dan het onderdeel waar het uit voortkomt. Je kunt maar beter mede-eigenaar zijn van een gezond bedrijf, dan een slecht renderende tent helemaal zelf runnen, redeneert Clemmer.

Het is inderdaad dure topsport om een product als de onlangs gelanceerde 45-nanometersysteemchip aan de man te brengen. Een goede system-on-chip (Soc) ontwerpen is één, maar het draait net zo goed om de softwaretools en support die klanten nodig hebben om een succesvol product op de markt te brengen. Beide aspecten zijn dermate kostbaar dat het moeilijk is er winst mee te maken. Maar met de juiste partner kan NXP kosten delen, terwijl de omzet toeneemt.

De vraag is wie zo‘n partner voor NXP kan en wil zijn. Mediatek en MStar lijken als marktleiders en op en top Taiwanese bedrijven onwaarschijnlijke kandidaten, hoewel de historie leert dat Nederlandse en Taiwanese bedrijfsculturen elkaar niet hoeven te bijten – zie de zeer profijtelijke geschiedenis van Philips en TSMC. Over Intel en zijn embedded-ambities is het interessant filosoferen – in zijn televisies gebruikt Philips het VXWorks-besturingssysteem van het onlangs door Intel overgenomen Wind River – maar de stap van processoren naar tv-chips lijkt een wat al te grote. Samsung is een interessante outsider. De Koreanen maken steeds meer IC‘s voor eigen applicaties zelf en hebben ongetwijfeld bovengemiddelde interesse in de Eindhovense IP.

Op papier zijn de meest serieuze kandidaten Broadcom en, opnieuw, ST. Om met de laatste te beginnen, de Frans-Italiaanse chipmaker heeft nooit echt resultaat gezien van zijn overname van het Californische Genesis in 2007 en zal zijn marktpositie willen vergroten. Als beide partijen geen nare nasmaak aan de vorige joint venture hebben overgehouden, ligt een herhaling van zetten voor de hand. Daarbij zouden opnieuw banen sneuvelen, aangezien ST al een sterke Soc-ontwikkeling in huis heeft. Interessant detail: de huidige baas van Home, Christos Lagomichos, is ex-ST.

Met Broadcom zal de Amerikaan Clemmer het best uit de voeten kunnen. Op zijn cv prijken al twee grote fusies op het Noord-Amerikaanse continent: eerst als CFO bij Quantum, toen dat bedrijf samenging met Maxtor; later als CEO van Agere, dat hij begeleidde naar een huwelijk met LSI Logic. Gesprekken met een Amerikaanse partner zullen dan ook het meest in de comfort zone van Clemmer vallen.

Ook zakelijk passen NXP en Broadcom goed bij elkaar. De Amerikanen denken ook veel in systeemoplossingen en hebben de klanten en power om van NXP‘s sterke tv-portfolio een succes te maken. Dankzij de overname van Conexant hebben de Eindhovenaren bovendien sinds vorig jaar een Amerikaanse vestiging in settopboxen, een terrein waarop ook Broadcom zich begeeft. Voeg daar nog aan toe de analoge kennis van NXP en het feit dat beide bedrijven in Bangalore software ontwikkelen, en het moge duidelijk zijn dat Broadcom een serieuze kandidaat is. Ook interessant: Broadcom-CEO Scott McGregor maakte carrière bij Philips Semiconductors.