Kort nieuws

Cleanroom Dimes moet zelf de broek ophouden

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Het college van bestuur van de TU Delft bouwt de financiering van Dimes‘ cleanroom, het Dimes Technology Centre (DTC), in vijf jaar af van vier miljoen euro per jaar naar nul. Het vermaarde onderzoeksinstituut wil die klap deels opvangen door zijn faciliteiten en expertise te gaan verhuren aan externe partijen. Dat moet op termijn twee miljoen per jaar opbrengen. De andere helft moet worden opgehoest door hoogleraren, die voor cleanroomtijd gaan betalen.

Dat blijkt uit een interview van universiteitsblad Integraal met decaan Rob Fastenau van Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Dimes is op dit moment bezig de organisatie van het DTC voor te bereiden op productiewerkzaamheden. Het kan gaan om bij Dimes ontwikkelde technologie, waarvan de eerste series in Delft worden gefabriceerd, maar ook om productie in opdracht volgens het foundrymodel.

Fastenau benadrukt dat het erop of eronder is voor Dimes: als het niet lukt om voldoende geld op te halen, valt het doek. Veel speelruimte is er bovendien niet. ’Er is een bepaalde minimale kostprijs waar je niet onder kunt. Aan een halve kernreactor heb je ook niks‘, aldus Fastenau.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content