Nieuws

Cigs op plastic steekt Cigs op glas naar de kroon

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Glas is een goede keuze als drager voor Cigs-zonnecellen. Het kan tegen hoge temperaturen en heeft een vergelijkbare uitzettingscoëfficiënt als het fotoactieve materiaal, zodat het eindproduct kan werken zonder te scheuren. Sinds een jaar of tien weten we dat glas bovendien natriumionen levert die de Cigs-lagen in diffunderen. De resulterende veranderingen in de chemische samenstelling – er gaan allerlei elementen aan de wandel om het natrium te accommoderen – hebben een gunstig effect op het rendement.

In die zin heeft glas dus altijd een streepje voor op flexibele plastic substraten, tenzij je het natrium op een andere manier weet te introduceren. Dat lukt tot nu toe nog niet zo goed, ondanks vele experimenten om de invloed van de hoeveelheid natrium en het moment van introductie in het productieproces te optimaliseren. Tot voor kort kende de beste Cigs-cel op glas een rendement van 20,3 procent, tegen 18,7 procent voor eentje op plastic.

Dankzij inspanningen van onderzoekers van het Zwitserse Empa-instituut haalde Cigs op plastic onlangs toch Cigs op glas in, zij het maar voor eventjes. Hun in Nature Materials beschreven zonnecel op polyimide versloeg met een efficiëntie van 20,4 procent de op dat moment beste Cigs-cel op glas, maar kort daarna presenteerde een Duitse onderzoeksgroep alweer een exemplaar van 20,8 procent op glas. Maar toch: heel even stond het record op naam van plastic, en dat was nog nooit gebeurd.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content