Achtergrond

Chirurg kijkt verder dan het spectrum breed is

Hendrik Jan van Es is COO van Quest Medical Imaging.

Leestijd: 6 minuten

Medische scanners kunnen structuren zichtbaar maken die in een normaal beeld niet te zien zijn, maar de chirurg moet de beelden aan de operatietafel interpreteren. Quest Medical Imaging uit Middenmeer ontwikkelde een camera die een fluorescentiebeeld over het kleurenbeeld projecteert. Met de juiste aankleuring ziet de chirurg bloedvaten, zenuwen of tumoren.

Sinds de ontdekking van röntgenstralen is beeldvorming vast onderdeel van de medische diagnose. Vooral in de afgelopen decennia is de technologie enorm verbeterd met het gebruik van niet-invasieve beeldtechnieken als CT, MRI en Pet. Een chirurg vertrouwt echter in belangrijke mate op wat hij direct kan zien en voelen. Een normaal kleurenbeeld is daarom het beste startpunt.

Bij Quest Medical Imaging hebben we het Artemis-systeem ontwikkeld om voor de chirurg zichtbaar te maken wat normaal niet te zien is. Tijdens een ingreep projecteert dit systeem op een beeldscherm een fluorescent beeld over het normale kleurenbeeld. Met een fluorescente stof is het zo bijvoorbeeld mogelijk om het vatenstelsel, de randen van een tumor of vitale delen zoals galwegen of ureters in te kleuren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content