Nieuws

Chipwereld eert bedenker van het Pelgrom-model

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Niets op een chip is gelijk, ook al is dat wel zo bedoeld. Voor dit inzicht ontving oud-Natlab-onderzoeker Marcel Pelgrom onlangs een prestigieuze prijs van de IEEE.

In Nederland kan Marcel Pelgrom rustig over straat, maar in Silicon Valley is hij al een aantal maal in de metro aangesproken. Mensen vragen zelfs om zijn handtekening. En zijn Linkedin-account heeft hij van ellende maar geannuleerd. De verzoeken van onbekenden om een referentie of een andere gunst bleven maar komen, en het wordt toch vervelend om zo veel mensen te moeten teleurstellen of te negeren.

Pelgrom dankt zijn roem aan de beschrijving van de willekeurige variatie die optreedt tussen twee verder identiek veronderstelde chipcomponenten. ‘Het is eigenlijk maar een eenvoudig formuletje: een procesconstante gedeeld door de wortel van het oppervlak van de component’, zegt hij bescheiden. Maar het eerste dat iedere analoge-chipontwerper wil weten van een chipproces is die constante, oftewel de Pelgrom-parameter. En ‘het formuletje’ ofwel model zit tegenwoordig in alle simulatiesoftware, zonder welke geen enkele analoge chip tot stand komt.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content