Chipsensors gebruikt poreus chipdiëlektricum als sensor

Reading time: 2 minutes

Author:

Een Ierse start-up claimt een doorbraak in het gebruik van IC‘s als sensoren. Chipsensors heeft patent aangevraagd voor zijn methode om het isolerende materiaal in CMos-chips te gebruiken als detector. Het fabless bedrijf heeft een demonstratiechip ontwikkeld op 130 nanometer, die op de RFID Europe-conferentie in Cambridge was te bewonderen. Chipsensors werkt ook aan een draadloze versie die het geheugen, de microcontroller, de signaalconditionering en de RF-zendontvanger integreert.

In elke chip zit een isolerend materiaal om kortsluiting te voorkomen. Dit zogenaamde lage-k-diëlektricum is poreus, zodat gassen en vloeistoffen erin binnen kunnen dringen. Dat gaat gepaard met een meetbare verandering van de diëlektrische constante, op basis waarvan de Ieren een sensor hebben geconstrueerd. Behalve voor chemicaliën zegt Chipsensors het principe ook te kunnen gebruiken voor het meten van luchtvochtigheid, temperatuur en ziekteverwekkers.

Normaal gesproken is het oppervlak van chips goed ingepakt om invloeden van buitenaf buiten de deur te houden. Vooral water heeft een negatief effect op het betrouwbaar functioneren van IC‘s. De poriën worden daarom normaal behandeld met een beschermende coating. Of Chipsensors dat ook doet, is niet duidelijk. Ook over de levensduur van zijn sensoren heeft de start-up geen uitspraken gedaan.

Veel sensorsystemen zijn op een substraat van glas op keramiek gemaakt. Het gebruik van een CMos-proces is minder gebruikelijk, maar zeker geen primeur. Het Bredase Smartec heeft al sinds jaar en dag IC-sensoren in de aanbieding. Zo zijn er van de chip voor digitale temperatuursmetingen meer dan tien miljoen exemplaren verkocht in vijfentwintig landen. Toch blaast Tim Cummins van Chipsensors hoog van de toren. ’We brengen sensoren onder het regime van de wet van Moore‘, aldus de CEO.

Met hun chipsensoren komen de Ieren mogelijk in het vaarwater van Smartec. Directeur Rolf de Boer van Smartec wil echter nog even wachten tot Chipsensors de specificaties vrijgeeft alvorens een reactie te geven.