Opinie

Chips van de Chinees

Bram Nauta is hoogleraar IC-design aan de Universiteit Twente.

Leestijd: 2 minuten

Als analoog- en RF-designer krijg ik regelmatig te maken met de discussie of een circuit nu in CMos of in een andere technologie moet worden ontworpen. Een dergelijke twist kan bij grote bedrijven ontaarden in een religieuze strijd. De gevestigde orde heeft vaak jarenlang succesvol kunnen opereren in een technologie die geoptimaliseerd was voor het product. Voor radiofrequente (RF) circuits was dat vaak een soort BiCMos. Deze technologie was meestal in huis ontwikkeld en de fabrieken waren eigendom van het bedrijf. Zo kon het de hele keten – van design tot en met fabricage – in eigen hand houden en optimaliseren. Het geld stroomde binnen en er kon worden geïnvesteerd in de volgende geoptimaliseerde technologie.

Intussen draaide de wereld door. Op universiteiten begon onderzoek aan radioschakelingen in CMos. Deze technologie is geoptimaliseerd voor digitale schakelingen en het was een behoorlijke uitdaging om er analoge RF-circuits in te ontwerpen. In het begin deed de gevestigde industrie er nogal lacherig over, maar promovendi bedachten allerlei ontwerptrucs om de technologiebeperkingen te omzeilen. De innovatie zat in het ontwerp van de schakeling en niet zozeer in de technologie, want die was standaard.

Met name in de Verenigde Staten richtten de pas gepromoveerden bedrijfjes op om radiochips te ontwerpen in CMos. Eigen fabrieken hadden ze niet nodig, want CMos kochten ze gewoon op de hoek van de straat in China of Taiwan. Zo konden ze met weinig investeringen toch gebruikmaken van ultramoderne CMos-technologieën, die intussen de BiCMos-tegenhangers qua snelheid al aan het inhalen waren. Een van de succesvolle bedrijven was Silicon Laboratories, dat een GSM/GPRS-telefoon introduceerde op één CMos-chip. Deze bevat alles behalve versterker, niet-vluchtig geheugen, antennefilter en switch. De startende bedrijfjes pakten snel een groot marktaandeel.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content