Kort nieuws

‘Chipmarkt krimpt 2 procent in 2008’

Paul van Gerven
Leestijd: 1 minuut

Isuppli voorspelt dat de halfgeleidermarkt voor het eerst gaat krimpen sinds de internetbubbel barstte in 2001. De marktonderzoeker voorziet een daling van de wereldwijde omzet van 272,0 miljard euro in 2007 naar 266,6 miljard euro in 2008. Dat komt overeen met 2 procent in de min. Isuppli‘s vorige voorspelling dateert van september en voorzag nog in een stijging van 3 procent. Niet alleen de kredietcrisis en de daarop volgende economische recessie is daaraan debet, volgens Dale Ford van Isuppli. ’De eerste tekenen dat de halfgeleidermarkt afstevende op een recessie waren al zichtbaar toen hij het derde kwartaal inging‘, aldus de marktonderzoeker.

De neergang treft alle segmenten van de halfgeleidermarkt, al krijgt de geheugensector de zwaarste klappen. De projecties voor het vierde kwartaal vliegen omlaag. Ford: ’Uit onze gesprekken met chipmakers, machinebouwers en foundries komt een beeld van angst en onzekerheid bovendrijven.‘ De sector is nu bezig zich in te graven en schakelt over op ’overlevingsmodus‘, waarbij kostenreducties de boventoon voeren.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content