Profiel

Chip identificeert zich met vingerafdruk

Pieter Edelman
Leestijd: 7 minuten

Iedere chip vertoont kleine variaties. Het jonge bedrijf Intrinsic-ID wil dat gegeven gebruiken om een unieke vingerafdruk van elke chip te nemen en zo betere cryptografie mogelijk te maken en fraude tegen te gaan. Het bedrijf splitste zich in oktober af van Philips.

Mensen zijn uniek te identificeren met hun vingerafdrukken, het patroon van de iris, het ritme waarmee ze typen of andere biometrische kenmerken. Zelfs bij eeneiige tweelingen werkt dit, ondanks dezelfde genetische blauwdruk en hetzelfde ’productieproces‘. Waarom zou dat niet voor chips kunnen?

Dat is in een notendop het principe waarmee Philips-spin-off Intrinsic-ID de markt wil veroveren. Geïntegreerde circuits vertonen intrinsieke variatie, ondanks een gestandaardiseerd productieproces. Dit is al langer bekend, maar ideeën over het uitbuiten ervan waren tot voor kort vooral academisch van aard. En dat terwijl de technologie een oplossing kan bieden voor een brede reeks problemen, van het veiliger opslaan van cryptografische sleutels tot het tegengaan van namaak.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content