Chip die de kantjes ervan afloopt, is stukken efficiënter

Reading time: 1 minute

Author:

Onderzoekers van Rice University hebben een wel heel aparte manier om chips sneller en efficiënter te maken: zij staan toe dat hun processoren zo nu en dan een foutje maken. Al bij een gemiddelde afwijking van 0,25 procent van de werkelijke waarde is de energiewinst een factor 3,5 vergeleken met een vergelijkbare chip die braaf alles correct uitrekent. Rekening houdend met het kleinere benodigde siliciumoppervlak en de snelheidswinst zijn de onnauwkeurige chips zelfs 7,5 keer efficiënter. De winst kan oplopen tot vijftien keer als afwijkingen tot acht procent worden toegestaan.

Het linker beeld is verwerkt met traditionele hardware, het middelste met een relatieve fout van 0,54 procent en het rechter met een relatieve fout van 7,58 procent.

Het lijkt geen goed idee om IC‘s toe te staan fouten te maken, maar bij toepassingen als audio- en beeldverwerking is er een aanzienlijke foutmarge die kan worden gebruikt om energie- of snelheidswinst te boeken. ’Bij relatieve fouten tot 0,54 procent zijn beelden nog altijd vrijwel niet van elkaar te onderscheiden van het origineel. Zelfs bij 7,5 procent zijn beelden nog goed herkenbaar‘, zegt Rice-onderzoeker Christian Enz. De premisse is natuurlijk dat mensen een afwijking maar al te graag accepteren als het betekent dat de accu van hun mobieltje of gehoorapparaat langer meegaat.

Het onderzoek, dat al jaren loopt, werd onlangs gepresenteerd op de ACM International Conference on Computing in Italië. Daar werd het bekroond met een best paper-award.