Opinie

Chinezen

Kees Beenakker is hoogleraar elektrotechniek aan de TU Delft en managing director van het TU Delft Beijing Research Centre.

Leestijd: 3 minuten

Er is een tijd geweest dat Nederlanders de Chinezen van Europa werden genoemd. De uitdrukking stamt uit de achttiende eeuw en is tamelijk beledigend. Kennelijk blonken toen zowel Chinezen als Nederlanders uit in luiheid, geringe ondernemingslust, labbekakkerigheid en ander fraais. Ik moest aan deze vergelijking denken tijdens mijn laatste reis naar China, waar ik onder andere de IEEE International Conference on Solid-State and Integrated Circuit Technology in Xi‘an bezocht, de Solid-State Lighting-conferentie in Guangzhou en een aantal Chinese universiteiten in het kader van een door de 3TU te organiseren summer school in 2013.

Van bovengenoemde negatieve kwalificaties heb ik daar niet veel gemerkt. Een aantal eerste- en tweedejaarsstudenten uit Delft had meegedaan aan een internationale wedstrijd voor het beste ontwerp van een ledapplicatie. Eendrachtige samenwerking van collega‘s van Elektrotechniek en Werktuigbouw had geleid tot een 3D-display, in elkaar gezet door in ploegendienst zo‘n dertigduizend soldeerverbindingen te maken. Ze wonnen de eerste prijs van de Global Student Competition georganiseerd door de International Solid State Alliance. Als beloning mochten ze de prijs persoonlijk in Guangzhou in ontvangst nemen.

De organisatie van de summer school verliep voorspoedig. Een ex-promovendus, die nu de CEO is van een groot Chinees ontwerphuis, stelde zich garant voor de sponsoring van alle in China te maken kosten, zodat we ons nu samen met drie universiteiten in Xi‘an kunnen richten op de inhoud. Het doel is om deze zomer zo‘n veertig getalenteerde micro-elektronicastudenten uit Nederland en China een week lang gezamenlijk projecten te laten uitvoeren in China.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content