Kort nieuws

Chinese PV-sector: geen oneerlijke overheidssteun

Paul van Gerven
Leestijd: 2 minuten

Veertien van China‘s grootste PV-bedrijven hebben zich verdedigd tegen een Amerikaanse claim dat zij oneerlijke staatssteun ontvangen en hun producten tegen dumpprijzen aanbieden. Tegelijk benadrukten ze echter dat ze niet zitten te wachten op een handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten.

De eensgezindheid is in meerdere opzichten opmerkelijk. Niet alleen concurreren de Chinese PV-bedrijven onderling buitengewoon hevig, ook had een andere groep in de sector eerder juist aangedrongen op een tegenaanval op de beschuldiging van zeven Amerikaanse solarondernemingen onder leiding van Solarworld. Als de US International Trade Commission hun klacht gegrond acht, volgen er waarschijnlijk sancties, zoals het instellen van importtarieven voor Chinese zonnecellen en -panelen.

In een persbericht stelt de groep met een defensieve strategie zich op het standpunt dat de slechte prestaties van sommige Amerikaanse en Europese PV-bedrijven niet is veroorzaakt door Chinese PV-export, maar met een verkeerde inschatting van de markt. ’Van 2009 tot 2011 groeide de PV-productiecapaciteit groter dan de mondiale markt aankan. Door verlaging van subsidietarieven, verkeerde investeringsbeslissingen en gebrek aan schaalgrootte bevinden sommige PV-bedrijven zich nu in een moeilijke positie‘, aldus het statement, om er fijntjes aan toe te voegen dat ’gefrustreerde‘ bedrijven niet met ongefundeerde beschuldigingen moeten komen om zich het vege lijf te redden.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content