Reading time: 2 minutes
Author:
Het leek er lange tijd op dat China de thuismarkt naar zich toe zou trekken met trucs als protectionisme, interne politiek en standaardisatie-initiatieven. Dat het met het succes van China‘s machtspolitiek wel meevalt werd vorige week onderstreept door Nokia. Het Finse bedrijf gaat twintig miljoen mobiele telefoons leveren aan China Postel.
Buitenlandse bedrijven scoren de laatste tijd uitstekend op de Chinese markt. In mobiele telefoons, platte beeldschermen en draadloze technologie nemen de belangen van buitenlandse spelers toe en lijkt het land van de Muur in de thuismarkt achter de feiten aan te lopen. Fabrikanten van mobieltjes zoals TCL en Ningbo Bird hebben hun marktaandeel op het Aziatische vasteland zien kelderen – met dank aan Nokia als Motorola. Met Nokia‘s reuzencontract vissen de Chinezen opnieuw achter het net. ’Pogingen van de Chinese overheid om de technologische markt naar haar hand te zetten, zijn tevergeefs‘, schrijft Bruce Einhorn in Business Week.
China‘s fabrikanten van platte schermenmaakten in 2004 een grote fout. Toen kwamen de lcd-schermen massaal de consumptiegoederenmarkt op. Tot op de dag van vandaag vinden deze goederen gretig aftrek. Producenten boeren goed. Terwijl Taiwanese, Koreaanse en Japanse concurrenten‘ hun kans grepen en investeerden in de bouw van efficiënte en hypermoderne productiefaciliteiten, lieten de Chinezen deze kans links liggen.
In halfgeleiders werd wel goed geïnvesteerd. Maar deze tak van sport is door conjectuurgevoeligheid sinds eind vorig jaar minder winstgevend. Het bezorgt China‘s grootste pure-play foundry SMIC slapeloze nachten. Op 11 mei maakte de chipbakker bekend dat het halfgeleidermachines ter waarde van maar liefst 1,38 miljard euro wil kopen van Amerikaanse leveranciers. Het bedrijf moet alle zeilen bijzetten om een goede economische uitgangspositie te houden.
Politieke blunders weerhouden China er ook van om baas in eigen huis te worden. In plaats van zwaartepunten aan te wijzen om samenwerking en kennisuitwisseling te bevorderen, wil iedere partijbons zijn eigen regio naar voren schuiven en laat daar fabrieken bouwen. Hierdoor raakt de industrie geografisch versnipperd. Onverstandig in de strijd om de markt.
Met hun koppigheid holden de Chinese leiders al eerder achter de buitenlandse bedrijven aan. De regering gaf miljoenen dollars uit aan R&D terwijl ze beter bestaande internationale standaarden kunnen gebruiken, stelt Business Week.