Technieuws

China onthult volgende generatie Godson als ‘X86-kloon’

Pieter Edelman
Leestijd: 1 minuut

Het Chinese Institute of Computing Technology (ICT) heeft voor de eerste keer details vrijgegeven over versie 3 van zijn Mips-gebaseerde Godson-processorarchitectuur, die China minder afhankelijk moet maken van Intel. Deze versie van de Godson, ook wel bekend onder de naam Loongson of simpelweg de Dragon-chip, krijgt een gedeeltelijke X86-compatibiliteitslaag en is uitermate geschikt voor multicoreomgevingen. Dat meldt Microprocessor Report. China startte het initiatief voor een eigen processorarchitectuur in 1999, samen met een eigen OS, Red Flag Linux. Dit was bedoeld om het Wintel-monopolie te doorbreken.

De tape-out van Godson-3 is nog dit jaar. De processor bevat vier Mips-compatibele 64 bit kernen. Dit kan eenvoudig worden opgeschaald. De Loongson-3 wordt in eerste instantie op 65 nanometer gefabriceerd en zal op 1 GHz draaien. De eerstvolgende generatie krijgt beschikking over drijvende-kommacoprocessoren. China denkt de chip daarmee ook in te kunnen zetten voor supercomputers.

Een meer controversiële feature is een compatibiliteitslaag die X86-instructies dynamisch vertaalt naar de eigen instructieset. Het ICT heeft geen licentie van Intel. Overigens heeft het ICT ook geen licentie op de Mips-instructieset, maar dat is opgelost door een samenwerking met STMicroelectronics. ST, dat wel over deze licentie beschikt, biedt de Godson-architectuur in zijn productportfolio aan.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content