Kort nieuws

China grootste chipconsument

René Raaijmakers
Leestijd: 2 minuten

Als we op de cijfers voor 2005 mogen afgaan, kent China‘s eetlust voor geïntegreerde circuits voorlopig geen grenzen. De chipmarkt in het Aziatische land groeide in 2005 met maar liefst 32 procent naar 40,8 miljard dollar. In totaal consumeerden de Chinezen daarmee 21 procent van alle halfgeleiders. ‘s Werelds meest onstuimige economie is daarmee de grootste regionale markt voor chips, zegt marktonderzoeker IC Insights. De omzettoename van bijna eenderde is vier tot vijf keer groter dan de groei voor de wereldwijde markt. IC Insights verwacht een groei van 8 procent, Dataquest houdt het op bijna 7 procent. IC Insights merkt op dat de Chinese markt van 2000 naar 2005 gemiddeld met 33 procent groeide, tegen een gemiddelde jaarlijkse daling van 8 procent voor Noord-, Zuid- en Midden-Amerika. In 2000 was de Amerikaanse chipmarkt nog vijf maal groter dan die van China.

Volgens WSTS en Philips Semiconductors consumeerden de Chinezen in de eerste helft van 2005 zelfs 25 procent van de totale chipmarkt. Het verschil met de 21 procent van IC Insights zit ‘m in verschillende definities voor IC‘s. In de eerste helft van 2005 zette Philips 32 procent van zijn IC‘s in China af. ’Meer dan 60 procent van onze verkopen doen we in Azië‘, zei Frans van Houten daar tijdens de laatste analistenbijeenkomst over. ’Dat heeft ermee te maken dat veel van onze klanten hun fabricage in Azië doen. De 32 procent die we in groot-China afzetten komt doordat veel consumentenelektronica daar wordt geproduceerd.‘ IC Insights wijst erop dat er een duidelijk onderscheid is tussen de Chinese productie en consumptie. Hoewel het land de grootste afzetmarkt voor chips vormt, zal het nog lang duren voordat de productie op hetzelfde niveau zal liggen. In 2005 produceerden Chinese fabs nog maar voor 2,6 miljard dollar aan chips. De marktvorser verwacht dat de groeisnelheid van de Chinese IC-productie sterk blijft tot 2010. Analisten van het onderzoeksbureau denken dat de productie zal stijgen naar 12,1 miljard dollar in 2010 bij een totale wereldwijde markt van 319 miljard dollar. Maar zelfs dan zal China‘s eigen productie nog maar 10 procent uitmaken van de 124 miljoen aan IC‘s die het land zal verbruiken.

Cijfers in miljarden dollars
Bron: IC Insights

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content