Analyse

Charismatische topman die naliet te hervormen

Paul van Gerven
Leestijd: 3 minuten

Wisse Dekker gaf het ingeslapen Philips in de jaren tachtig nieuw elan en stond aan de wieg van de Europese interne markt, maar hij zocht de oorzaken van de malaise bij zijn bedrijf te veel buiten de deur.

Wisse Dekker was een echte selfmade man. Zonder afgeronde vooropleiding – de oorlog zat in de weg – begon hij in 1948 zijn carrière bij Philips in Indonesië, om in een kleine twintig jaar tijd op te klimmen tot algemeen directeur Verre Oosten. Via Groot-Brittannië bereikte hij in 1976 de raad van bestuur, waar hij met het binnenhalen van Philips‘ grootste order tot dan toe voorsorteerde voor de hoogste functie die het concern had te vergeven. Dekker was president-directeur van 1982 tot 1986 en schoof daarna door naar de stoel van president-commissaris, zoals in die tijd nog gebruikelijk was bij Philips. In 1994 zei hij het bedrijf definitief vaarwel.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content