Achtergrond

Certificatie helpt je verder

Alexander Serebrenik is universitair docent aan de Technische Universiteit Eindhoven en was tot voor kort aangesloten bij Laquso. Hij zal tijdens Bits&Chips 2008 Embedded Systemen op 2 oktober in Mechelen en op 9 oktober in Eindhoven een lezing geven over softwareverificatie.

Leestijd: 7 minuten

Certificatie van een softwareproduct leidt tot hogere kwaliteit en geeft de klant zekerheid. Het Laboratory for Quality Software (Laquso) ontwikkelde een methode voor certificeren op verschillende niveaus. Alexander Serebrenik van Laquso doet het model uit de doeken en licht het toe aan de hand van twee voorbeelden.

Stel, je hebt een fantastisch softwareproduct ontwikkeld. Het is getest en je bent volledig zeker van de kwaliteit van je product. Hoe kun je deze zekerheid overbrengen naar de potentiële klanten? Of je werkt voor een overheidsinstelling en bent verantwoordelijk voor de toekenning van een opdracht. Hoe weet je of de voorgestelde oplossingen van degelijke kwaliteit zijn? Of werk je voor een bedrijf dat de softwareontwikkeling uitbesteedt naar India of Brazilië? Of wil je open-source software gebruiken, maar is je baas er sceptisch over? In al deze gevallen is het waardevol als een onafhankelijke expert zijn mening over het product in kwestie kan geven.

Laquso, het Laboratory for Quality Software, kan met zijn certificeringsprogramma optreden als zo‘n onafhankelijke expert. Laquso is een activiteit van de drie technische universiteiten en de Nijmeegse Radboud Universiteit. De TU Eindhoven treedt op als penvoerder. De instelling onderzoekt de kwaliteit van allerlei zaken rondom software, zoals de beschrijvingen van bedrijfsprocessen waarin software wordt ingebed, van requirements- en ontwerpdocumenten die aan het ontstaan van software voorafgaan tot code en draaiende systemen. Sinds zijn oprichting in 2004 heeft Laquso meer dan honderd studies verricht in opdracht van kleine en grote bedrijven en instellingen.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content