Centric-topman steekt miljoenen in Twente


Warning: Undefined array key "bio" in /home/techwatch/domains/test.bits-chips.nl/public_html/wp-content/plugins/wpcodebox2/src/Runner/QueryRunner.php(126) : eval()'d code on line 13

Author:

Reading time: 1 minute

Multimiljonair Gerard Sanderink, die onder meer eigenaar is van IT-bedrijf Centric, wil miljoenen pompen in Twente als technologieregio. Hij heeft daarvoor een stichting opgericht die studiebeurzen gaat uitdelen en een technologiecentrum op poten zal zetten. De stichting wil ook startende bedrijven ondersteunen met kapitaal en coaching.

De in het Overijsselse Weerselo geboren Sanderink beschikt naar schatting over een vermogen van boven de 250 miljoen euro. Behalve van Centric is hij eigenaar van duurzame-energiespecialist Dutch Solar Systems en machinebouwer Mofa. Daarnaast geeft hij leiding aan Oranjewoud, waar ingenieursbureaus Strukton en Antea onder vallen.

Sanderink komt met het plan omdat Twente het eigen potentieel naar zijn mening niet waarmaakt. Er is veel kennis en kunde en met Saxion en de UT zijn er goede opleidingsinstituten, maar de werkeloosheid is bovengemiddeld groot en het lukt kennisintensieve bedrijven niet goed om uit te groeien tot grote ondernemingen. Hij vindt het ook maar niks dat Twente nu alleen maar bekendstaat als toeleverancier en niet als eindproducent.

Voor het aankomende studiejaar stelt de stichting tien beurzen van tienduizend euro beschikbaar aan Saxion- en UT-studenten. De voorwaarde is dat de ontvangers minimaal drie jaar in Twente blijven na hun afstuderen. Het op te richten Sanderink Technology Centre moet versnipperde R&D-kennis bundelen en een productiefaciliteit bieden voor nieuwe bedrijvigheid.