Your cart is currently empty!
Cellen te lijf met chiptechnologie
Met chiptechnologie hebben biologen en medici er een interessante techniek bij gekregen om tot op het niveau van individuele cellen te gaan. Wie er mee aan de slag wil gaan, heeft echter diepe zakken en een lange adem nodig. Wanneer is het de investering waard?
Uitzonderingen daargelaten – die zijn er altijd binnen de biologie – speelt de wereld van de celbiologie zich af op micrometerschaal: van een halve micrometer in lengte voor sommige bacteriën tot misschien honderd mu voor enkele van de typen cellen waar u en ik uit zijn opgebouwd. Chipfabricage speelt zich af op een schaal af die met gemak een of twee factoren kleiner is. Voor biomedici is het dus niet zo’n gek idee om eens een kijkje te nemen in de wereld van de IC’s om te zien of ze hun fijnste gereedschappen voor de interactie met cellen met deze technieken kunnen maken.
Het is dan ook niet lang zoeken om in Nederland verschillende partijen te vinden die met het idee bezig zijn. ‘Het is ontzettend in beweging, je kunt ontzettend veel doen met halfgeleidertechnologieën’, beaamt Peter van Stiphout. Hij kan er over meepraten: de Eindhovense Cytocentrics-vestiging, waar hij directeur van is, is gespecialiseerd in het toepassen van chiptechnieken voor biomedische doeleinden. Hij stipt ook gelijk het grootste probleem aan: het prijskaartje. Chipproductie kenmerkt zich door hoge opstartkosten die met de massaproductie van miljoenen exemplaren terugverdiend moeten worden. ‘Dat model staat eigenlijk haaks op de life sciences. Daar heb je vaak kleine bedrijfjes die met een beperkte markt beginnen’, zegt Van Stiphout.