Technieuws

Cellen proberen 4400 oppervlakten uit op chipje

Pieter Edelman
Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers van de Universiteit Twente publiceren vandaag in Pnas hun ontwerp voor chips om op grote schaal de invloed van de oppervlaktestructuur op biologische cellen te testen. Met lithografische technieken worden op een chip van twee bij twee centimeter bijna 4400 verschillende vakjes aangebracht, waarmee in totaal 2200 verschillende oppervlaktestructuren gelijktijdig te testen zijn. De chip kan in principe van elk materiaal worden gemaakt.

De oppervlaktestructuur van een materiaal kan van grote invloed zijn op de activiteit van cellen. Sommige structuren stimuleren de groei, andere remmen die af en weer andere zetten de cellen aan tot verandering in een bepaalde richting. Ontwikkelaars van bijvoorbeeld implantaten moeten daarmee rekening houden. Alleen is de combinatie van structuur, materiaal en celtype lastig te voorspellen.

De Topochip, zoals de onderzoekers hun vinding hebben gedoopt, werd de afgelopen jaren binnen de UT ontwikkeld om de screening op gewenste oppervlakten te vereenvoudigen. De technologie wordt al vermarkt via spin-off Materiomics. Door chipfabricagetechnieken in te zetten, kunnen de beoogde oppervlakten eenvoudig op een klein oppervlak worden aangebracht. De beoogde cellen worden vervolgens op de chip ’ingezaaid‘ en opgekweekt. Vervolgens kan met een microscoop en fluorescentietechnieken van elk vlakje op de chip worden bepaald hoe goed de cellen er groeien.

This article is exclusively available to premium members of Bits&Chips. Already a premium member? Please log in. Not yet a premium member? Become one and enjoy all the benefits.

Login

Related content